LEVANDE ARKIVET / LIVING ARCHIVE PROJECT

LEVANDE ARKIVET / LIVING ARCHIVE PROJECT

A collection of sourdough starters and the stories behind them.

For each starter its story and a recipe is collected, along with the owners reflection on how much their starter is worth in either monetary or emotional value. Once collected, the starter is dried which keeps the sourdough lactobacilli bacteria at rest until you wake them up again to bake with.

Anyone with a sourdough starter can take part and join the network. It investigates how to use existing platforms of knowledge to create new social relationships. The project is under constant development as new forms of information and contacts are established.

#17

The ArchivePosted by josefin 2011-04-20 11:10:06Karin Lundengård

"Surdeg gjord på ekologiskt vetemjöl och äpple. Den här surdegen har jag odlat själv, har alltid varit fascinerad av att kunna göra saker från början på egen hand. Gärna utan el. Man kan baka bröd på den helt utan att tillsätta bagerijäst, så det är en bra deg. Det var fantastiskt att knåda den första stora degen jag gjorde av den, har aldrig känt en sådan konsistens förut! Och stor blev den, för jag hade ingen aning om hur mycket jag borde blanda. Har lite bättre koll nu. Gjorde den för ett par år sedan och insåg att jag inte alltid kunde ha den i kylen och mata den, bakar inte tillräckligt ofta för det, så jag bestämde mig för att förvara den torkad istället. Det tar lite längre tid att få igång en dag då, den bör stå och blötas upp över natten, men det är ju inget besvär om man bara planerar. Mamma har också fått lite, men jag vet inte hur ofta hon bakar med den.

RECEPT:

Receptet är hämtat från Jan Hedhs bok (som jag inte har här just nu): lite mjöl, lite rivet äpple, lite vatten. Blanda ganska blaskigt i början, låt stå i tre dagar i lufttät burk och rör lite ibland. Mata med mjöl och vatten, låt stå i två dagar till tror jag. I den här är allt ekologiskt, men det funkar bra med vanliga varor också verkar det som."


  • Comments(0)//levandearkivet.josefinvargo.com/#post24