LEVANDE ARKIVET / LIVING ARCHIVE PROJECT

LEVANDE ARKIVET / LIVING ARCHIVE PROJECT

A collection of sourdough starters and the stories behind them.

For each starter its story and a recipe is collected, along with the owners reflection on how much their starter is worth in either monetary or emotional value. Once collected, the starter is dried which keeps the sourdough lactobacilli bacteria at rest until you wake them up again to bake with.

Anyone with a sourdough starter can take part and join the network. It investigates how to use existing platforms of knowledge to create new social relationships. The project is under constant development as new forms of information and contacts are established.

#18

The ArchivePosted by josefin 2011-04-26 19:27:16

Erika Bageriet Urban Deli

"Vete och Rågsurdeg:
Födelseort: Någonstans på Gotland
Födelsedatum: Okänt

Jag fick de här surdegarna när jag gick på vuxenutbildningen för bagare och konditorer på Burgården i Göteborg. I bageriet på skolan jobbade en kvinna som var en passionerad surdegsbagare och det är hon som fick mig intresserad av att börja baka med surdeg. Hon gav mig två av sina grundsurdegar som sedan fick följa med mig till både Växjö och Öland där jag jobbat på bagerier.
Vid ett tillfälle lät jag de stå i kylen allt för länge och de var i i ganska dålig kondition under en period när jag hade flyttat up till Stockholm. Men med hjälp av mycket kärlek och tålamod fick jag liv i dem. Och när jag började på Urban Deli var det i toppform.
Imorse när jag doftade till surdegaran så hade dem en härlig och frisk doft, säkert tack vare den sol som kikar in genom fönstret på förmiddagen.
De bubblar härligt och ger väldigt fina bröd.

Grahamssurdegen:
Födelseort: Skånegatan 76, Urban deli bageriet
Födelsedatum: november 2010

Grahamsurdegen startade vi när vi satte ihop receptet till vårt grahamsbröd. Med hjälp av lite socker fick vi igång en fin surdeg som är något syrligare än de andra två.
Eftersom den är gjord på ett fullkornsmjöl så finns skaldelarna från vetet kvar vilket ger ett grövre bröd och en syrligare smak.

RECEPT:

Graham & Hassel!

1L vatten — 1000g vetemjöl — 700g grahamsmjöl — 700g grahamsur — 10g jäst — 40g salt — 400g hasselnöt — Blir ung. 8 limpor. Jag jäser limporna under plast i kyl över natten!"

  • Comments(0)//levandearkivet.josefinvargo.com/#post27